Spalovač mrtvol

Barvou polotmavé pivo jak už název napovídá je pivo nakuřované, kdy téměř třetina sladů se při výrobě sušila přímo nad ohněm. Zdrojem nejen tepla, ale i kouřma, které se přes slad přeneslo i do piva, byla bříza. Toto dřevo dostalo přednost před bukem, který je běžný v Bavorsku, neboť nám přišlo, že je vhodnější do piva chmeleného za studena. Sice jsme si museli pro tento slad zajet do ciziny, ale věříme, že to stálo za to.
A pojmenování piva? Při vaření piva v Indii nápady na nová piva kolem vás jen poletují. Smoky Ipu jsem chtěl vařit už dávno, ale až právě v Indii se myšlenka nakuřovaného hořkého piva zhmotnila i do názvu. Ano, pro nás zdejší cizokrajné zvyklosti daly název naší novince.
Jestli se nám povedlo zkombinovat vyšší hořkost, studené chmelení a uzenost sladů do pitelného celku, můžete posoudit v naší pivnici.