Měsíc spodně kvašených piv

Vážení pivomilci,
tak dneškem nám začíná září a pro nás to znamená, že u Nomáda máme v rámci Pivní pestrosti měsíc se zaměřením na spodně kvašená piva. Proč zrovna v září akcent na ležáky a spodně kvašená piva obecně? 
Důvod je jednoduchý. 28.9. je v kalendáři uvedeno jméno Václav. A Svatý Václav je patron českého pivovarnictví. Tudíž už třetím rokem právě v září u nás můžete ochutnat když ne všechny, tak většinu piv daného zaměření, které vaříme během roku. 
Nyní máme na čepu hned tři „ležáky“. Nejlehčí stupňovitostí je Pískař, světlá výčepní 9° společně se Šífákem 10° světlou s českými chmely „novošlechtěnci“ a naším nejprodávanějším pivem, Děčíňákem, světlou 11°. 
Již brzy k nim přibude světlá 12° Kudlich, polotmavá 11° Adelaide a její sestřenice Chilli Jane s čokoládovým Habaněro. Koncem měsíce se můžete těšit na Heřmana, německý pils, který se vaří světlejší, sušší (více prokvašený) a hořčejší než české ležáky. 
Nejspíš nebude chybět ani Já, Václav, světlá 12° uvařená z čerstvého zeleného chmelu Sládek a Válečník, světlá 13° s prvním chmelem Warrior, Válečník. 
A protože celý měsíc ležáků vyvrcholí v sobotu 2.10. na Svatováclavské bramboriádě, uvažujeme o uvaření letošní verze Ertepláka jako ležáku. Zatím se vařil v pivním stylu saison, wit a vloni pak jako weizen, tedy bavorská pšenice. Prostřídali jsme u něj různé typy barevných brambor – tmavě modrou a fialovou. Tak proč neuvařit letošní bramborové pivo jako ležák a nepoužít „obyčejné“ světlé brambory?
Nejspíš aby toho nebylo málo, máme ještě v šuplíku dva recepty spodně kvašených piv, které jestli bude místo a čas, vám představíme nejspíš na Bramboriádě
Pokud je někdo více příznivcem svrchně kvašených piv, nemusí se bát, že o své svrchňáky přijde. Ty vaříme jednak průběžně, i nám moc chutnají, a navíc se můžete těšit i na piva, která jsme minimálně dva roky nevařili, tak i na novinky.
Závěrem si vám dovolím představit naše druhé video. Milan Jaroš se opět ukázal jako odborník na správném místě a sestříhal záběry z ukotvení baneru Nomáda na komíně a křest piva Pivař tak, že ani moc není vidět, že to velké stvoření v černém triku, tedy moje maličkost, se klepe strachy a pohled do hlubin před slaněním mě dostávalo do mdlob :). 

Vážení pivomilci, průběžně vás budeme informovat o dopíjení a narážení ležáckých piv . Doufáme, že vás naše ležáky a spodně kvašená piva osloví a že nás v hojném počtu přijdete navštívit v našich dvou pivnicích.
Těšíme se na setkání u piva :).

PS: Velké poděkování patří i Jirkovi Ryndovi z firmy jCR Office za čas a práci s dronem, kterou Nomádovi věnoval.